ZDRUŽENJE ZA MEDICINO DELA, PROMETA IN ŠPORTA

O bolezni

Bolezen COVID-19

Več o projektu

Bolezen COVID-19, ki jo povzroča novi korona virus, je precej podobna drugim okužbam dihal, kot je npr. gripa.

Bolezen se kaže s slabim počutjem, utrujenostjo, nahodom, vročino nad 38°C, kašljem in pri težjih oblikah z občutkom pomanjkanja zraka. Podatki kažejo, da v kar 80 % bolezen poteka blago in jo ljudje prebolijo brez zapletov.

Za preprečevanje okužb dihal, kamor spada tudi okužba z novim korona virusom, so učinkoviti vsakodnevni higienski ukrepi, ki pa jih je treba dosledno izvajati.

 

Kdo je najbolj ogrožen?

Starejši od 60 let (kadilci, starejši od 55 let), osebe na imunosupresivni terapiji ali tisti, ki uporabljajo biološka zdravila, nosečnice in osebe s kroničnimi obolenji dihal, srčno žilnega sistema, sladkorni bolniki na terapiji z inzulinom, in bolniki z boleznimi, ki zahtevajo trajno terapijo (astma, KOPB…) ter medicinsko osebje.

V kolikor spadate v katero od naštetih ogroženih skupin, na to opozorite nadrejenega!

Za otroke in najstnike še nimamo popolnih podatkov, a se kaže, da je pri njih potek blažji ali pa sploh ne kažejo znakov okužbe, čeprav so prenašalci.

Kako se bolezen širi?

Glavni način širjenja okužbe je s kapljicami v izdihanem ali izkašljanem zraku ali z neposrednim kontaktom z obolelo osebo. V redkih primerih (bolj izrazita simptomatika in v bolnišničnem okolju) je možen prenos po zraku (z aerosoli). Nejasen je fekalno-oralen prenos, saj do 10 % primerov okužbe poteka s simptomatiko okužbe prebavil, zato si striktno umivamo roke tudi po vsaki uporabi stranišča.

Potek bolezni

Inkubacijska doba (čas od okužbe do pojava simptomov) povprečno traja od 1 do 14 dni (po nekaterih podatkih celo do 24 dni).

Najpogosteje bolezen poteka brez simptomov ali z blagimi prehladnimi znaki – pri večini kot vročina, suh kašelj, utrujenost in bolečine v mišicah.

Pri manjšem odstotku obolelih se pojavijo tudi glavobol, boleče žrelo, bolečine v trebuhu in driska.

Blag potek bolezni najpogosteje traja 4-7 dni, nato pa se pri nekaterih (80% okuženih) stanje izboljša, pri določenih ljudeh (predvsem iz ogroženih skupin) pa lahko pride do poslabšanja bolezni in potrebe po zdravljenju v bolnišnici (14% primerov), v skrajnih primerih (6% vseh okuženih) do stopnje, ko potrebujejo umetno predihavanje.

Več informacij o virusu:

NIJZ – plakat kaj je koronavirus

Evropski center za nadzor in preprečevanje bolezni: koronavirus

Prijava na e-novice

Prejmite aktualne novice na vaš e-mail in bodite obveščeni o trenutnem dogajanju.