ZDRUŽENJE ZA MEDICINO DELA, PROMETA IN ŠPORTA

Preventivni organizacijski ukrepi 

  • drsni delovni čas v izogib gneči na vhodih v podjetje,
  • začasna ukinitev avtomatskega beleženja delovnega časa s karticami (t.i. štempljanja), da se prepreči zbiranje večjega števila delavcev na istem mestu,
  • več terminov za odmor za malico ali podaljšanje časa za malico,
  • malicanje v pisarnah, za vse ki imajo to možnost,
  • prerazporeditev stolov v jedilnicah z upoštevanjem ustrezne razdalje med posameznimi delavci (najmanj 1,5 m), hkrati naj se v jedilnici zadržuje omejeno število ljudi (glede na velikost prostora)
  • omejevanje nenujnih medsebojnih stikov na delovnem mestu,
  • ukinjanje odmorov za kajenje in drugih oblik združevanja delavcev v skupine,
  • reorganizacija proizvodnih procesov s ciljem redčenja števila zaposlenih v prostoru:
    • pri enoizmenskem delu z začasno uvedbo dodatne izmene,
    • pri večizmenskem delu z zmanjšanjem obsega proizvodnje, 
    • upočasnitev tekočih trakov in s tem zagotovitev ustrezne varnostne razdalje med posameznimi delavci za trakom,
    • zmanjšanje norme oz. hitrosti delovanja stroja tako, da bo stroj lahko upravljal le en delavec naenkrat,
    • pri izdelkih, ki si jih tekom proizvodnega procesa podaja več delavcev zapored, organizirati delo tako, da bo z istim izdelkom rokovalo čim manj ljudi.