ZDRUŽENJE ZA MEDICINO DELA, PROMETA IN ŠPORTA

Rutinsko čistite delovno okolje (predvsem vstopne in izstopne točke, prostore)

Redno čistite delovno okolje (predvsem kritične in frekventne točke)

  1. Redno očistite vse površine, ki se jih delavci pogosto dotikajo v delovnem okolju, kot so npr. delovne postaje, pulti, kljuke, vse dostopne površine sten in oken, straniščna školjka, potezna vrvica oziroma gumb za splakovanje stranišča, pipe umivalnikov, tipkovnice, slušalke, svinčniki za souporabo itd.
  2. Po čiščenju je potrebno površine razkužiti. Za razkuževanje je priporočljivo uporabiti 0,1% raztopino belilnega sredstva na osnovi natrijevega hipoklorita (npr. varikina). Na voljo so različne koncentracije natrijevega hipoklorita. Dodajanje vode je odvisno od koncentracije natrijevega hipoklorita v belilnem sredstvu. Da dobite ustrezno koncentracijo za razkuževanje, sledite navodilu za redčenje v spodnji tabeli.

Priprava 0,1 % raztopine natrijevega hipoklorita iz belilnega sredstva (npr.varikine), ki ga imamo na voljo:

 

%natrijevega hipoklorita na embalaži belilnega sredstva Količina belilnega sredstva

(ml)

Količina potrebne vode

(ml)

Celotna količina dobljene 0,1 % raztopine natrijevega hipoklorita (ml)
1 % 1000 9000 10000
2 % 500 9500 10000
3 % 333 9677 10000
4 % 250 9750 10000
5 % 200 9800 10000

 

Za občutljive površine lahko namesto belilnega sredstva na osnovi natrijevega hipoklorita uporabimo razkužilo, ki vsebuje 70 % etanol. Belilna sredstva na osnovi natrijevega hipoklorita in razkužila, ki vsebujejo 70 % etanol, so dostopna v prosti prodaji. Pri rokovanju z omenjenimi sredstvi se ustrezno zaščitite.

  1. Pri čiščenju in razkuževanju površin uporabljajte osebno varovalno opremo (povezava – kako pravilno odvržemo infektivni material) . Med postopkom je potrebno prostor zračiti (odpreti okna, vrata, uporabiti ustrezno ventilacijo). 
  2. Tekstil je potrebno oprati pri visoki temperaturi (na 70 stopinjah vsaj 25 minut) z detergentom za pranje perila. Tekstil posušimo v sušilnem stroju ali ga prelikamo. Tkanine, ki ne prenesejo visokih temperatur, peremo z dodatkom sredstva za razkuževanje (npr. belilno sredstvo na osnovi natrijevega hipoklorita ali drugo sredstvo za tekstil s podobnim učinkom).
  3. Namestite koše za smeti s stopalko, v bližini umivalnikov naj bodo mila za roke in razkužila. Po vsakem čiščenju naj si zaposleni umijejo in razkužijo roke. 

 

Uporabne povezave: NIJZ, Navodila za čiščenje in razkuževanje okuženih prostorov